Συναυλία - προσφορά της Ένωσής μας στη Χάλκη

Το Σάββατο 13 Αυγούστου, στη Χάλκη, στα σκαλάκια του Αι Νικόλα, πραγματοποιήθηκε η συναυλία της ένωσής μας, με καλό έντεχνο λαικό ελληνικό τραγούδι.
Η εκδήλωση είχε μεγάλη ανταπόκριση στον κόσμο και στη βραδιά με την πανσέληνο, ακούστηκαν πολλές γνωστές επιτυχίες του καλού ποιοτικού ελληνικού ρεπερτορίου.
Το κόστος της συναυλίας (αμοιβή, εισιτήρια και διαμονή των μουσικών, καθώς και τα ηχητικά) προσέφερε η Ένωσή μας έχοντας πάντα ως γνώμονα την πολιτιστική προσφορά στο νησί.
Προλόγισαν και χαιρέτισαν, εκ μέρους του Δ.Σ της Ένωσης Χαλκιτών ο Πρόεδρος Βαγγέλης Ηλιάδης και ο Δήμαρχος Χάλκης Μιχάλης Πατρός.

Συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. για τη Χάλκη

Τα μνημεία της Χάλκης, του μικρού νησιού των Δωδεκανήσων που κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).


Τα μέλη του συμβουλίου ενέκριναν ομόφωνα την εκ νέου οριοθέτηση και την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου Χωριού, χερσονήσου Τραχείας και Ποντάμου, ώστε να ελέγχονται οι οικοδομικές δραστηριότητες και να προστατευτούν καλύτερα οι αρχαιότητες, αλλά και ολόκληρος ο οικισμός του Χωριού, ο οποίος έχει κηρυχτεί διατηρητέο μνημείο.
Ο καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης κι ένα από τα μέλη του συμβουλίου, τόνισε τη σημασία των αρχαιοτήτων του νησιού: «Πρόκειται για ένα μοναδικό χώρο, με πληθώρα μνημείων, που καλύπτουν μια διαχρονική ενότητα, γι’ αυτό και πρέπει να αναοριοθετηθεί και να προστατευτεί ενιαία».

Δύο χιλιόμετρα δυτικά από το λιμάνι, το Νημποριό, βρίσκεται το Χωριό, ο μεσαιωνικός οικισμός-φάντασμα, στον οποίο έμεναν οι κάτοικοι μέχρι το 19ο αιώνα για να προφυλάσσονται από τους πειρατές. Σήμερα είναι εγκαταλειμμένος και ερειπωμένος, εκτός από λίγες επισκευασμένες οικίες και εκκλησίες. Στην κορυφή του Χωριού βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίας Ακρόπολης, όπου το 14ο αιώνα οι Ιππότες της Ρόδου έχτισαν κάστρο.

Στον αρχαιολογικό χώρο εντάσσονται επίσης η αρχαία νεκρόπολη στους πρόποδες του λόφου, το πολυγωνικό ελληνιστικό τείχος «κυκλώπειας κατασκευής» στη θέση Πίθωμα, οι αρχαίοι τάφοι στη θέση Χαλασιά και οι αρχαίες οχυρώσεις στην Τραχειά, που έχουν σχέση με τη λειτουργία των λιμένων Λιμνών και Φλιάς. Στην παραλία του Ποντάμου έχουν ανασκαφεί 19 θαλαμωτοί λαξευτοί τάφοι του 4ου αιώνα π.Χ., οι οποίοι έκρυβαν στο εσωτερικό τους σημαντικά κτερίσματα, κυρίως ερυθρόμορφα αττικά αγγεία, που σήμερα βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Ρόδου.
Σε διάφορες τοποθεσίες του νησιού υπάρχουν επίσης διάσπαρτα πολλά μικρά βυζαντινά εκκλησάκια. Το νησί έχει ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 ως ζώνη ειδικής προστασίας.

Πηγή: Αγγελιοφόρος, 24/06/2011