Καρτέλ στις αεροπορικές εταιρίες;

Ιδιαίτερη εντύπωση συνεχίζει να προκαλεί στην ελληνική τουριστική αγορά η πλήρως εναρμονισμένη πρακτική τιμών που ακολουθούν οι δύο μεγάλοι έλληνες αερομεταφορείς. Σε μια χώρα που η μεγαλύτερη βαριά βιομηχανία της ήταν, είναι και θα είναι ο τουρισμός, οι δύο μεγάλες ελληνικές εταιρείες εμφανίζονται πλήρως ευθυγραμμισμένες στις τιμές τους προς τους μεγάλους ελληνικούς προορισμούς δημιουργώντας έτσι βάσιμες υπόνοιες για ύπαρξη καρτέλ στους ελληνικούς αιθέρες.


Πιο συγκεκριμένα, κάποιος που θέλει να αναχωρήσει στις 22 Δεκεμβρίου, στο δρομολόγιο Αθήνα-Ρόδος όπου με την μεν Ολυμπιακή οι τιμές ανέρχονται σε 61 €, 91 € και 155 € για τις γνωστές τρεις κατηγορίες θέσεων, ενώ οι τιμές της αεροπορίας Αιγαίου ανέρχονται σε 78, 92 και 156 €.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, όπως φαίνεται από μια πιο προσεκτική παρατήρηση και των τριών παραπάνω πινάκων ότι υπάρχει ευθυγράμμιση των τιμών όχι μόνο σε κάθε προορισμό αλλά και στους τρεις μεγάλους ελληνικούς προορισμούς, αφού η διακεκριμένη θέση για Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ρόδο κοστίζει από 155 ως 156 € και για απλή οικονομική θέση ο επιβάτης και για τους τρεις προορισμούς θα πρέπει να δώσει από 89 έως 92 €. !

Υπενθυμίζεται ότι «Κόκκινο φως» στην σχεδιαζόμενη συγχώνευση των αεροπορικών ομίλων άναψε πριν λίγο καιρό η Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε, με βάση τον κανονισμό συγκεντρώσεων της ΕΕ, την προτεινόμενη συγκέντρωση της Aegean Airlines με την Olympic Air, καθώς θα οδηγούσε σε οιονεί μονοπώλιο της ελληνικής αγοράς αεροπορικών μεταφορών. Η έρευνα αγοράς της Επιτροπής κατέδειξε ότι οι υπηρεσίες θαλασσίων μεταφορών δεν μπορούν σε γενικές γραμμές να υποκαταστήσουν επαρκώς τις αεροπορικές υπηρεσίες ούτως ώστε να συγκρατήσουν τις τιμές.

Όπως αναφέρει σε έγγραφό του ο κ. Κυριτσάκης, (πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού) «για την πρόληψη και την καταστολή τυχόν αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών, διενεργήθηκε ήδη από το καλοκαίρι του 2010 επιτόπιος έλεγχος στα γραφεία τους από τους εντεταλμένους υπαλλήλους της Επιτροπής». Ο κ. Κυριτσάκης γνωστοποίησε ότι τα πορίσματα της έρευνας «δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί».

Απόσπασμα από τη δημοσίευση στο «πρώτο θέμα» Τρίτη 20/12/2011

Εορτασμός Αϊ Νικόλα

Γιορτάστηκε στη Χάλκη σήμερα ο πολιούχος του νησιού Αϊ Νικόλας, με αρκετό κόσμο  στην εκκλησία και στο νησί.
 Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος της Χάλκης κ. Πατρός και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η πρώην Δήμαρχος κ. Παναγή, εκπρόσωποι του Λιμενικού, του Στρατού και της Αστυνομίας, μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων της Χάλκης
και αρκετός κόσμος.


Προσφέρθηκαν άρτος, εδέσματα και ποτά από την εκκλησιαστική επιτροπή.


Εικόνες από την περιφορά της εικόνας του Αγίου στην πιάτσα. 
                                   

Η Ένωσή μας εύχεται χρόνια πολλά σε όλους και όλες που γιορτάζουν.