Ακύρωση Εκδήλωσης

 
Η εκδήλωση της προσεχούς Κυριακής (17-5-2015) ματαιώνεται
λόγω θανάτου του αγαπητού μας μέλους Αριστοτέλη Ηρακλείδη.
 
Το Δ.Σ της Ένωσης Χαλκιτών Αθήνας - Πειραιά,
εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συγγενείς και στους φίλους του εκλιπόντος.
 
 
 
 
 
 

Υπόμνημα της Ένωσής μας, προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χάλκης

Υπόμνημα
προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χάλκης
Χάλκη   30 / 4 / 2015


κ. Δήμαρχε, κ. Πρόεδρε,  κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι


η Ένωση Χαλκιτών Αθήνας – Πειραιά, όπως γνωρίζετε, αποτελεί μια Ένωση μελών τα οποία αφιλοκερδώς πασχίζουν να διατηρήσουν και να διαδώσουν τα έθιμα, τα πολιτιστικά στοιχεία  και την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Χάλκης.

Με την απόφαση της 28/4/2015 (Πρακτικό 86) του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Χαλκιτών Αθήνας – Πειραιά εξουσιοδοτήσαμε τον Πρόεδρο και εκπρόσωπό μας κ Ηλιάδη Ευάγγελο να σας παραθέσει τα παρακάτω θέματα τα οποία και καταθέτουμε δια υπομνήματος, στην συνεδρίαση του Δημοτικού σας Συμβουλίου της 30/4/2015.


Θέμα 1ο     Παράνομη βόσκηση σε δενδροφυτεμένες περιοχές στα όρια του οικισμού.

            Η Ένωσή μας, μετά την μεγάλη ανταπόκριση των κατοίκων, μελών της Ένωσής μας και πολλών τουριστών στην πρωτοβουλία για τη δενδροφύτευση στη Χάλκη, παραλάβαμε από το Περιφερειακό Φυτώριο Ν. Αιγαίου, 150 δενδρύλλια και το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014 δενδροφυτεύσαμε την περιοχή κάτω από τους Μύλους καθώς και  απ’ το ελικοδρόμιο μέχρι και 30 μέτρα μετά τη στροφή προς τα φτενάγια.

          Από το σύνολο των δενδρυλλίων (Πεύκα, Κυπαρίσσια και Πικροδάφνες) έχουν απομείνει πολύ λίγα από τα δύο πρώτα είδη, ενώ στο σύνολό τους δεν ξεπερνούν τα 70. Στο ίδιο πρακτικό συνεδρίασης της Ένωσής μας αποφασίστηκε η κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία θα γίνει τις προσεχείς ημέρες. Αυτή η ενέργεια θα γίνει γιατί έχοντας έννομο συμφέρον (ως προς την καταβολή χρημάτων των μελών μας στην δενδροφύτευση), υποχρεούμαστε στην διαφύλαξη του σκοπού της καταβολής αυτών των χρημάτων.

Παρακαλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο, σε τήρηση των δεσμεύσεών του, να βοηθήσει στην λύση του προβλήματος και να μας αναφέρει τις ενέργειες που μέχρι τώρα έχει κάνει ώστε να συμβάλλει έτσι και στην αστυνομική έρευνα. 


Θέμα 2ο     Κλείσιμο διόδων προς τη θάλασσα από ιδιώτες, καταπατώντας κοινόχρηστους χώρους

Ο οικισμός του Δήμου της Χάλκης προστατεύεται από χαρακτηρισμούς (παραδοσιακός οικισμός, περιοχή Natura 2000), από χαρακτηρισμένα κτήρια (διατηρητέα) και από Προεδρικά Διατάγματα (ΦΕΚ 362/2002 και ΦΕΚ 402/2002).

Τα τελευταία 10 – 15 χρόνια:

Κλείνονται οι προσβάσεις προς τη θάλασσα, με το να οικειοποιούνται οι ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων κατοικιών κοινόχρηστες διόδους (σοκάκια, ρήμες) που οδηγούν προς αυτήν. Γίνεται εκβραχισμός του αιγιαλού και αλλοίωση της φυσικής ακτογραμμής. Πλακοστρώνεται από τον Δήμο μετά από εκβραχισμό έκταση μήκους 25 περίπου μέτρων στην προκυμαία του οικισμού από το ύψος του ιερού του Αγίου Νικολάου. Ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται κοινόχρηστη γη στην πιάτσα του οικισμού, με την ανοχή του Δήμου, κατασκευάζοντας πέργκολες ή επεκτείνοντας τα όριά των ιδιοκτησιών τους.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ:

Ή Ένωση Χαλκιτών Αθήνας - Πειραιά, απέστειλε τον Μάιο 2010, επιστολή προς το Δήμο, την Αστυνομία και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χάλκης, την οποία κοινοποίησε στην Πολεοδομία Ρόδου, με την οποία εκφράζει ανησυχία και προβληματισμό, για το ότι κάποιοι ιδιοκτήτες στον οικισμό του νησιού κλείνουν την ελεύθερη πρόσβαση από τα σοκάκια προς τη θάλασσα. Στην επιστολή επισυνάπτεται σε οπτικό δίσκο (CD), αναλυτικό φωτογραφικό υλικό (Αυγούστου 2009) με το οποίο καταγράφεται η μέχρι τότε φυσική ακτογραμμή του παραδοσιακού οικισμού. Στην ίδια επιστολή η Ένωση Χαλκιτών, επικαλείται το νόμο 2971/2001 (άρθρα 1, 2, 29, περί αιγιαλού και παραλίας, κοινόχρηστων χώρων και κυρώσεων αντίστοιχα) και ευελπιστεί στη συνεργασία των αρμόδιων δημόσιων φορέων και συλλόγων, ώστε να σταματήσει η παράνομη αυτή πρακτική η οποία αλλοιώνει την παράκτια φυσική ακτογραμμή του οικισμού.

Λίγο λιγότερο από τέσσερα χρόνια πέρασαν και καμία απάντηση από κανέναν. Το Δ.Σ της Ένωσης Χαλκιτών Αθήνας – Πειραιά, επανήλθε με νέα (15/11/2013), περισσότερο αυστηρή επιστολή προς την πολεοδομία Ρόδου και το ΣΧΟΠ, με κοινοποίηση στο Δήμο Χάλκης, αναφέροντας ότι επιφυλάσσεται να στραφεί κατά των αρμόδιων φορέων, εξαντλώντας κάθε ένδικο μέσο.

Ακολούθησαν οι παρακάτω απαντήσεις:

του ΣΧΟΠ Ν. Δωδεκανήσου (11.12.2013), (με κοινοποίηση: Ένωση Χαλκιτών Αθήνας Πειραιά, Δήμο Χάλκης, Γεν Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Διεύθυνση Περιβάλλοντος Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών, Δήμο Ρόδου Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού)

όπου κοινοποιεί λόγω αρμοδιότητας την σχετική αλληλογραφία στο Υπουργείο Οικονομικών στην Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου.

του Δήμου Ρόδου, Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Τμήμα Μελετών και Εφαρμογών (17-12-2013),

(με κοινοποίηση: Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου Γεν Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ΣΧΟΠ Ν. Δωδεκανήσου) όπου αναφέρει:

α. δεν του έχει κοινοποιηθεί κανένα ηλεκτρονικό αρχείο με φωτογραφικό υλικό,

β. η νήσος Χάλκη εμπίπτει στις διατάξεις του Ν. 3937/2011 (διατήρηση της Βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις), όπου με το άρθρο 35 τίθεται το θέμα κύρωση δικτύου κοινόχρηστων χώρων οικισμών στερουμένων εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου

γ. έχει ζητήσει από τον Δήμο Χάλκης (α.π. 2183/2013) τις ενέργειές του ώστε να ολοκληρωθεί η Κύρωση δικτύου κοινόχρηστων χώρων οικισμών στερουμένων εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου.

της Γεν Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών (3/1/2014),

(με κοινοποίηση: Γραφείο Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Γραφείο Γεν Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου, ΠΟ.ΧΩ.ΠΕ Ρόδου, Ένωση Χαλκιτών Αθήνας Πειραιά, Δήμο Χάλκης).  

όπου κοινοποιεί την σχετική αλληλογραφία στο Υπουργείο Οικονομικών στην Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου και παρακαλεί για τις άμεσες ενέργειες.

Ενημερώνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι επειδή η πιο πρόσφορη πρακτική, ώστε να μην συμβαίνει τίποτα είναι η μετάθεση ευθυνών από τον έναν αρμόδιο φορέα στον άλλον, η Ένωσή μας με απόφαση του Δ.Σ. της, ανέθεσε το όλο θέμα σε δικηγόρο και αναμένουμε πόρισμα για τις περαιτέρω ενέργειές μας.

Θέμα 3ο     Διάνοιξη νέου δρόμου παράλληλα με την ακτογραμμή, από την οικία της κ. Παναγή και για περίπου 100 μέτρα

Παρακαλούμε να μας κοινοποιήσετε στοιχεία για την νομιμότητα της διάνοιξης του νέου αυτού δρόμου από πλευράς των αρμόδιων φορέων, δεδομένου των ΦΕΚ που προστατεύουν τον Οικισμό μας απ’ την αυθαίρετη δόμηση, του ‘’Παραδοσιακού Οικισμού’’ όπως έχει ανακηρυχθεί ο οικισμός μας.

Επίσης, απαντήστε μας στο ερώτημα, εάν μη υπάρχοντος χωροταξικού σχεδίου, μπορεί ο Δήμος Χάλκης να εγκρίνει την επέκταση του υφιστάμενου δομημένου οικισμού, δημιουργώντας με τον υπό κατασκευή δρόμο, προϋποθέσεις για οικοπεδοποίηση σε έναν παραδοσιακό οικισμό;


Θέμα 4ο      Ψάρεμα με δυναμίτες στις θάλασσές μας

Όπως γνωρίζετε κάποιοι ψαράδες ομολογούν ότι εξακολουθούν να ψαρεύουν χρησιμοποιώντας δυναμίτη στις θάλλασσές μας, προσπαθώντας μάλιστα να αιτιολογήσουν την επιλογή τους αναφέροντας δήθεν το ‘’καλό’’ που κάνει στη θάλασσα.

Παρακαλούμε να μεριμνήσετε ώστε να υπάρξει ενημέρωση / εκπαίδευση, των επαγγελματιών ψαράδων, για το συγκεκριμένο θέμα που κυριολεκτικά καταστρέφει το περιβάλλον και μειώνει δραστικά, χρόνο με το χρόνο, την ποσότητα των αλιευμάτων στο νησί μας. Για το σκοπό αυτόν μπορεί η Ένωσή μας να συνεργαστεί με τον Δήμο προς την ανεύρεση του κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού αλλά και ειδικευμένων επιστημόνων. 

Αξιότιμοι κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι,

η αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, άνοιξε και την όρεξη πολλών ιδιοκτητών που είδαν την ευκαιρία να πλουτίσουν σε βάρος του αρχιτεκτονικού ύφους του νησιού, σε βάρος της ίδιας τους της κληρονομιάς. Η πλεονεξία να εκμεταλλευτούν ακόμα και ένα μέτρο από κοινόχρηστη γη ή βράχο στη θάλασσα, σε συνδυασμό με τις ύποπτες πολεοδομικές άδειες που κατά καιρούς εμφανίζονται από την Πολεοδομία της Ρόδου και το ΣΧΟΠ (Συμβούλιο Χωροταξίας οικισμού και Περιβάλλοντος), συνθέτουν ένα άκρως ανησυχητικό σκηνικό. Και είναι ευθύνη δική σας, να διαφυλάξετε τα αυτονόητα, την ίδια μας την πολιτιστική κληρονομιά!

Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε τέτοια προσπάθειά σας.

Παρακαλούμε για την καταγραφή του υπομνήματος στα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου.