Επιστολή προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου


Αθήνα 12-11-2013

 Προς : τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου           
Κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Πληροφορηθήκαμε από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου ότι  προγραμματίζεται η κατάργηση της απευθείας ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Χάλκης με τον Πειραιά καθώς και η μείωση των επιδοτούμενων δρομολογίων της άγονης γραμμής (Πειραιάς …  Χάλκη … Ρόδος με επιστροφή) που μέχρι σήμερα εκτελεί η εταιρία ΑΝΕΚ (με το πλοίο «ΠΡΕΒΕΛΗΣ»).

Η μεταφορά της αφετηρίας στο Λαύριο, τη Ραφήνα ή αλλού καταργεί οποιαδήποτε δυνατότητα των Χαλκιτών, που ζουν στην Αθήνα και στον Πειραιά, να στείλουν στο νησί, τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα, υλικά οικοδομών, οικοσκευές και διάφορα αγαθά, που χρειάζονται οι συγγενείς μας που ζουν στο νησί.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν αντίστοιχη κίνηση είχε αποδειχθεί μη λειτουργική για τις εταιρείες και γρήγορα εγκαταλείφθηκε.

Επομένως μια τέτοια ενέργεια θα έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα τον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό του νησιού μας καθώς θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στον ανεφοδιασμό αγαθών, προϊόντων και υλικών στη διάρκεια του χειμώνα και φυσικά καταστροφική μείωση του τουρισμού το καλοκαίρι.

Κυρίως όμως θα αποτελέσει κίνητρο για όλες τις ευπαθείς ομάδες του λιγοστού πλέον πληθυσμού μας, των 300 κατοίκων (ηλικιωμένων που χρήζουν τακτικής ιατρικής παρακολούθησης, ατόμων με προβλήματα υγείας και μικρών παιδιών), να μετοικίσουν στη Ρόδο ή όπου αλλού, προσπαθώντας να γλυτώσουν το ρίσκο της ζωής σε ένα νησί χωρίς γιατρό και  χωρίς τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Κύριε Υπουργέ,

αναρωτιόμαστε σε ποιο Ευρωπαϊκό κράτος, αντί να αυξάνονται οι παροχές σε μικρές ομάδες πληθυσμού ακριτικών περιοχών ώστε να πλησιάζουν τις αντίστοιχες μιας μεγάλης πόλης (όπως ορίζεται και στο Σύνταγμα της χώρας), μειώνονται, με μοναδικό κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων;  
Σε ποιο κράτος παραμερίζεται τόσο κατάφωρα ο παράγοντας άνθρωπος στο πλαίσιο μιας αμφιλεγόμενης οικονομικής πολιτικής;

Οι συνέπειες θα είναι ηθικά ανεπίτρεπτες και σίγουρα δεν αρμόζουν σε ένα κράτος που θέλει να τηρεί το ελάχιστο μιας κοινωνικής πρόνοιας και να λέγεται «πολιτισμένο». Το κλείσιμο του σχολείου, των μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται τον χειμώνα, σε πείσμα μάλιστα της σταθερής τάσης εγκατάλειψης του νησιού και ο μηδενισμός της πρωτογενούς παραγωγικότητας θα είναι η επόμενη ημέρα. Θα μας καταδικάσει κυριολεκτικά σε απομόνωση.

Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψη τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης και να την ανακαλέσετε προς όφελος όλων.
 
Με εκτίμηση
ο Πρόεδρος Βαγγέλης Ηλιάδης 
η Γ. Γραμματέας  Πιπίνα Τριανταφυλλοπούλου
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: